#mazimprosta

Politicο: Ο Σχοινάς ερευνάται για το σκάνδαλο διαφθοράς – Τον «άδειασε» η φον ντερ Λάιεν

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών και ο Σχοινάς που επαινούσε το Κατάρ και ζητούσε μεταρρυθμίσεις

Στο κάδρο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ που οδήγησε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή έχει μπει ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico.

Oι εξελίξεις στην υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων για να «ξεπλένουν» το Κατάρ είναι καταιγιστικές και όπως όλα δείχνουν η σύλληψη της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου είναι μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico οι Βελγικές Αρχές ερευνούν τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είχε δώσει το παρών στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «άδειασε» τον Έλληνα επίτροπο, αφού κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, δεν απάντησε σε ερώτηση που δέχτηκε για τον Σχοινά, αφήνοντας τον στην ουσία ακάλυπτο.

Ο Σχοινάς δέχτηκε επικρίσεις από τους ευρωβουλευτές αναφορικά με τα tweets που έκανε για το Κατάρ, μέσω των οποίων επαινούσε τη χώρα για «σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση», ενώ παράλληλα ζητούσε να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, ο ίδιος συμμετείχε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση των απαιτήσεων βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα αίρει την βίζα για τους πολίτες του Κατάρ που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ψηφοφορία για επρόκειτο να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά δύο πηγές του κοινοβουλίου είπαν στο Politico ότι πιθανότατα η ψηφοφορία θα ανακληθεί και ο φάκελος θα σταλεί πίσω στο στάδιο της επιτροπής.

Το γεγονός επιβεβαίωσε νωρίτερα και η ίδια η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία δήλωσε ότι  η πρόταση για χορήγηση απαλλαγής από τη βίζα για τους πολίτες του Κατάρ, επιστρέφει στην επιτροπή.

«Ήμουν προγραμματισμένο σήμερα να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Κατάρ και το Κουβέιτ. Υπό το πρίσμα των ερευνών, αυτή η έκθεση πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο