#mazimprosta

Eυρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν την παραίτηση της Εύας Καϊλή: Ομιλούν για μίζες ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ!!!

ΠΜετά τη σύλληψη της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή και άλλων υπόπτων για διαφθορά, ευρωβουλευτές ζητούν μια γρήγορη έρευνα, αλλά και την παραίτηση της Ελληνίδας πολιτικού, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau.

«Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η διαφθορά παίζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στην Tagesspiegel ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Ελπίζω ότι αυτή η γυναίκα θα έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί από την έδρα της», είπε ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί από την βελγική δικαιοσύνη αν η Καϊλή και άλλοι τέσσερις ύποπτοι θα παραμείνουν στη φυλακή, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Οι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν προχθες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, όλοι οι ύποπτοι εκτός από την Καϊλή έχουν ιταλική υπηκοότητα ή είναι ιταλικής καταγωγής.

Η εισαγγελία τονίζει ότι η έρευνα που διατάχθηκε αφορά ύποπτη εγκληματική οργάνωση, απόπειρα επιρροής από το εξωτερικό και καταγγελίες για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το Εμιράτο του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών στις Βρυξέλλες κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα τα οποία και εξετάζονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωβουλευτής προσπάθησε εσπευσμένα να μεταφέρει μεγάλο χρηματικό ποσό από Ελβετική Τράπεζα μέσω Βρυξελλών, προς φορολογικό παράδεισο.

Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ποσό που έγινε απόπειρα να μεταφερθεί μαζί με συνδικαιούχους σε φορολογικό παράδεισο, ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει με έμφαση ότι «το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ανήκε η Καϊλή, την διέγραψε αμέσως, με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Και η Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ανέστειλε την ένταξη του Καϊλή»

Οι Γερμανοί βουλευτές ζητούν παραίτηση

Συγκλονισμένη από τις καταγγελίες για διαφθορά εμφανίστηκε η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκολα Μπερ. «Αυτό με εξέπληξε», είπε στο dpa. «Είναι απολύτως σαφές ότι έχει συνολικά αρνητικό αντίκτυπο στο Κοινοβούλιο». Η Μπερ ζήτησε την παραίτηση της Καϊλή: «Ελπίζω ότι θα το κάνει η ίδια», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ευρωβουλευτών του γερμανικού SPD, Γενς Γκάιερ κάλεσε επίσης την Καϊλή να παραιτηθεί άμεσα. «Φυσικά δεν μπορεί πλέον να εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο», είπε. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό ούτε μια μέρα», τόνισε ο Γκάιερ.

Ο συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντάνιελ Φρόιντ ζήτησε να διευκρινιστούν πλήρως οι κατηγορίες,καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας εμπιστοσύνης στο σώμα.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο διαφανή στην Ευρώπη. Πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί εάν επηρεάστηκαν εδώ οι αποφάσεις του ΕΚ ή της ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι Βρυξέλλες έχουν πραγματικά πολύ καλούς κανόνες πίεσης. Ωστόσο, τρίτες χώρες όπως το Κατάρ έχουν μέχρι στιγμής εξαιρεθεί πλήρως από αυτό. Η ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να κάνει βελτιώσεις εδώ. Η άσκηση πίεσης από τρίτες χώρες πρέπει να περιλαμβάνεται στο μητρώο λόμπι και οι συναντήσεις με εκπροσώπους τρίτων χωρών πρέπει να δημοσιεύονται», πρόσθεσε ο Φρόιντ.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε δήλωσή της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, υπογράμμισε τη σημασία της καταπολέμησης της διαφθοράς. «Το κοινοβούλιο μας είναι σθεναρά κατά της διαφθοράς», έγραψε η Μαλτέζα πολιτικός στο Twitter . Δεν σχολίασε πάντως τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος της αντιπροέδρου.

Ωστόσο, η Μέτσολα διαβεβαίωσε ότι η Ευρωβουλή θα συνεργαστεί πλήρως με όλες τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την υπόθεση της δικαιοσύνης», διαβεβαίωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο