#mazimprosta

Η Ινδία εκτοπίζει την Κίνα: Ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίζει τα 8 δισ.

Η Ινδία εκτοπίζει την Κίνα: Ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίζει τα 8 δισ.

Την επόμενη εβδομάδα ο πληθυσμός της Γης θα αυξηθεί στα 8 δισεκατομμύρια. Η Ινδία ετοιμάζεται να εκτοπίσει την Κίνα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός πρόκειται να φτάσει τα οκτώ δισεκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα, σε ένα σημαντικό ορόσημο για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες, με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται σε μέσο όρο 77,2 ετών μέχρι το 2050.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ο αριθμός των ανθρώπων στη Γη θα αυξηθεί στα οκτώ δισεκατομμύρια, περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερος από τον αριθμό των 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο το 1950.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, καθώς και του αριθμού των ατόμων σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει ως αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φτάσει τα περίπου 8,5 δισεκατομμύρια το 2030, 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και θα κορυφωθεί σε περίπου 10,4 δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2080.

Όμως ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, μετά την κορύφωση στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έχει επιβραδυνθεί δραματικά και θα είναι κάτω από 1% το 2020, δήλωσε η Rachel Snow του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Daily Mail το ποσοστό αυτό θα μπορούσε δυνητικά να μειωθεί σε περίπου 0,5 τοις εκατό έως το 2050 λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των ποσοστών γονιμότητας, προβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2021, το μέσο ποσοστό γονιμότητας ήταν 2,3 παιδιά ανά γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, από περίπου πέντε το 1950, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στο 2,1 έως το 2050.

«Έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο στον κόσμο όπου η πλειονότητα των χωρών και η πλειονότητα των ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο ζουν σε μια χώρα που έχει γονιμότητα κάτω από τη γονιμότητα αντικατάστασης», ή περίπου 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, λέει η Rachel

Ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται: 72,8 έτη το 2019, εννέα έτη περισσότερα από ό,τι το 1990. Και ο ΟΗΕ προβλέπει μέσο προσδόκιμο ζωής 77,2 έτη έως το 2050.

Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη μείωση της γονιμότητας, είναι ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί από 10% το 2022 σε 16% το 2050.

Αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αγορές εργασίας και στα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα, ενώ θα απαιτήσει πολύ περισσότερη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Σημαντικές περιφερειακές ανισότητες – Η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα

Εν τω μεταξύ, κάτω από τους παγκόσμιους μέσους όρους υπάρχουν ορισμένες σημαντικές περιφερειακές ανισότητες.

Για παράδειγμα, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του πληθυσμού έως το 2050 θα προέλθει από οκτώ μόνο χώρες: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Τανζανία.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι περιφερειακές δημογραφικές διαφορές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική στο μέλλον.

Σε μια άλλη απεικόνιση των μεταβαλλόμενων τάσεων, οι δύο πολυπληθέστερες χώρες, η Κίνα και η Ινδία, θα ανταλλάξουν θέσεις στο βάθρο ήδη από το 2023, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πληθυσμός της Κίνας με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους θα αρχίσει τελικά να μειώνεται, πέφτοντας στα 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, ο κινεζικός πληθυσμός θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 800 εκατομμύρια.

Ο πληθυσμός της Ινδίας, που σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από εκείνον της Κίνας, αναμένεται να ξεπεράσει τον βόρειο γείτονά της το 2023 και να αυξηθεί σε 1,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 – αν και ο δείκτης γονιμότητας έχει ήδη πέσει κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, αλλά θα ισοβαθμούν με τη Νιγηρία με 375 εκατομμύρια.

Σημαντικό ορόσημο για την ανθρωπότητα

Η επικεφαλής του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών Ναταλία Κανέμ χαιρέτισε τα νέα στοιχεία ως «σημαντικό ορόσημο» για την ανθρωπότητα.

«Οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ανθρωπότητα», δήλωσε η Ναταλία Κανέμ, επαινώντας την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τους λιγότερους θανάτους μητέρων και παιδιών.

«Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η στιγμή μπορεί να μην γιορτάζεται από όλους. Ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι στον κόσμο υπάρχει υπερπληθυσμός. Είμαι εδώ για να πω ξεκάθαρα ότι ο καθαρός αριθμός των ανθρώπινων ζωών δεν αποτελεί αιτία φόβου», πρόσθεσε η Ναταλία Κανέμ.

Είμαστε λοιπόν πάρα πολλοί για να μπορέσει η Γη να αντέξει;

Πολλοί ειδικοί λένε ότι αυτό είναι το λάθος ερώτημα. Αντί για τον φόβο του υπερπληθυσμού, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην υπερκατανάλωση των πόρων του πλανήτη από τους πλουσιότερους ανάμεσά μας.

«Πάρα πολλοί για ποιον, πάρα πολλοί για τι; Αν με ρωτάτε, είμαι εγώ πάρα πολύς; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Joel Cohen του Εργαστηρίου Πληθυσμών του Πανεπιστημίου Rockefeller.

Είπε ότι το ερώτημα για το πόσους ανθρώπους μπορεί να υποστηρίξει η Γη έχει δύο πλευρές: τα φυσικά όρια και τις ανθρώπινες επιλογές.

Οι επιλογές μας έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταναλώνουν πολύ περισσότερους βιολογικούς πόρους, όπως τα δάση και η γη, από ό,τι μπορεί να αναγεννήσει ο πλανήτης κάθε χρόνο.

Η υπερκατανάλωση ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα, οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Θα χρειαζόμασταν τη 1,75 φορές τη βιοϊκανότητα Γης για να καλύψουμε με βιώσιμο τρόπο τις ανάγκες του σημερινού πληθυσμού, σύμφωνα με το Global Footprint Network και τις ΜΚΟ του WWF.

Η πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα αναφέρει την αύξηση του πληθυσμού ως έναν από τους κύριους παράγοντες αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, παίζει μικρότερο ρόλο από την οικονομική ανάπτυξη.

«Είμαστε ηλίθιοι. Μας έλειπε η διορατικότητα. Είμαστε άπληστοι. Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που έχουμε. Εκεί βρίσκονται οι επιλογές και τα προβλήματα», δήλωσε ο Cohen.
Ωστόσο, απορρίπτει την ιδέα ότι οι άνθρωποι αποτελούν κατάρα για τον πλανήτη, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν καλύτερες επιλογές.

«Ο αντίκτυπός μας στον πλανήτη καθορίζεται πολύ περισσότερο από τη συμπεριφορά μας παρά από τους αριθμούς μας», δήλωσε η Jennifer Sciubba, ερευνήτρια στο Wilson Center, μια δεξαμενή σκέψης.

«Είναι τεμπέλικο και επιζήμιο να επιστρέφουμε συνεχώς στον υπερπληθυσμό», πρόσθεσε, καθώς αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους των πλούσιων χωρών, που καταναλώνουν τα περισσότερα, να ρίχνουν την ευθύνη για τα δεινά του πλανήτη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η αύξηση του πληθυσμού είναι υψηλότερη.

«Στην πραγματικότητα, φταίμε εμείς. Είμαστε εγώ και εσείς, ο κλιματισμός που απολαμβάνω, η πισίνα που έχω έξω και το κρέας που τρώω το βράδυ που προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά».

Αν όλοι στον πλανήτη ζούσαν όπως οι πολίτες της Ινδίας, θα χρειαζόμασταν μόνο τη χωρητικότητα 0,8 Γης το χρόνο, σύμφωνα με το Global Footprint Network και το WWF. Αν όλοι καταναλώναμε όπως ένας κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα χρειαζόμασταν πέντε Γη το χρόνο.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο πλανήτης μας θα φιλοξενεί 9,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050.

Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρικνώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά

Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά πέρυσι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, καθώς η περιοχή υποφέρει από πάνω από δύο εκατομμύρια θανάτους από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθυσμός των 27 χωρών που απαρτίζουν το μπλοκ μειώθηκε κατά σχεδόν 172.000 από το προηγούμενο έτος και πάνω από 656.000 από τον Ιανουάριο του 2020.

Ο αριθμός των θανάτων άρχισε να ξεπερνά τις γεννήσεις στην ΕΕ πριν από μια δεκαετία, αλλά η μετανάστευση από χώρες εκτός του μπλοκ συνέβαλε στην αντιστάθμιση του χάσματος μέχρι το πρώτο έτος της πανδημίας.

#np2022 #np2022

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο