#mazimprosta

Το παγκόσμιο περιβάλλον ευνοεί τον πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας! Αναφορά – σοκ από το Brookings

Το παγκόσμιο περιβάλλον ευνοεί τον πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας! Αναφορά – σοκ από το Brookings

Άρθρο αναλυτή στο Voice of America βλέπει ελληνοτουρκικό πόλεμο

Το πιο ανησυχητικό άρθρο που έχει γραφτεί για την πιθανότητα ξεσπάσματος πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι αυτό που αναρτήθηκε στο Voice Of America, το οποίο μάλιστα επικαλείται ανάλυση στελέχους του Ινστιτούτου Brookings.

Το άρθρο υπογράφεται από τον Dorian Jones, ανταποκριτή του κορυφαίου αμερικανικού ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Jones κάνει μία αναφορά στην κατάσταση στην Κύπρο και διευρύνει την έρευνα επικαλούμενος δηλώσεις αναλυτών, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο κλίμα και η αβεβαιότητα που επικρατεί, είναι οι ιδανικές συνθήκες για το ξέσπασμα ενός τέτοιου πολέμου.

Παραθέτουμε το άρθρο σε μετάφραση:

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το διχοτομημένο νησί της Κύπρου φαίνεται να κλιμακώνονται. Η Τουρκία λέει ότι αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στο νησί ως απάντηση στην άρση του εμπάργκο όπλων από την Ουάσιγκτον υπέρ της »ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει γίνει εργαλείο της Αθήνας στη διαμάχη για το Κυπριακό.

Το άρθρο στο voice of America

Είπε ότι αυτοί που υποστηρίζουν τους Έλληνες μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν τους Έλληνες δεν πρέπει να περιμένουν φιλία από την Τουρκία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο μετά την άρση του εμπάργκο στρατιωτικών όπλων της Ουάσιγκτον στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Το νησί της Μεσογείου έχει χωριστεί μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κοινοτήτων από το 1974. Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» είναι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. (Βλέπουμε ότι ο αρθρογράφος υιοθετεί πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, εξομοιώνοντας τα κατεχόμενα με την ελεύθερη Κύπρο).

Δημοφιλείς ειδήσεις  Πώς ο Μητσοτάκης κλότσησε τα «δώρα» του Ερντογάν στον ΟΗΕ

Η ενέργεια της Ουάσιγκτον έρχεται καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Νεντ Πράις φάνηκε να προσφέρει υποστήριξη στην Αθήνα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Άγκυρα για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», είπε ο Πράις. «Αλλά καλούμε τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία και να αποφύγουν ενέργειες που πυροδοτούν εντάσεις».

Η Άγκυρα καταδίκασε τη στρατιωτικοποίηση από την Ελλάδα ορισμένων από τα νησιά της κοντά στις τουρκικές ακτές, τα οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παραβιάζουν μια διεθνή συμφωνία. Η Αθήνα επιμένει ότι προστατεύει μόνο το έδαφός της από τις τουρκικές απειλές.

Ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Αθηνών Τζενγκίζ Ακτάρ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει από αυτό που θεωρεί τουρκικό εκφοβισμό.

«Υπάρχει μια κοινή σοφία στην Ελλάδα, μην υποτιμάτε τις μικρές χώρες. Έχουμε ένα ζωντανό παράδειγμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Εννοώ, ναι, οι Έλληνες είναι έτοιμοι», είπε ο Ακτάρ.

Οι τουρκοελληνικές εντάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο, με τις δύο χώρες να βρίσκονται στο χείλος του πολέμου το 1996 για μια ακατοίκητη νησίδα. Η επέμβαση των ΗΠΑ απέτρεψε τις εχθροπραξίες.

Αλλά με την Τουρκία να λέει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά της, οι παρατηρητές λένε ότι η θέση της Ουάσιγκτον ως έντιμου μεσολαβητή αμφισβητείται.

Η Asli Aydintasbas, επισκέπτρια συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, μιας ερευνητικής ομάδας της Ουάσιγκτον, είπε ότι ανησυχεί ότι οι χώρες πλησιάζουν πιο κοντά στον πόλεμο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Πώς ο Μητσοτάκης κλότσησε τα «δώρα» του Ερντογάν στον ΟΗΕ

«Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό και δυνητικά πολύ επικίνδυνο», είπε η Aydintasbas. «Σαφώς, και οι δύο χώρες αισθάνονται η μια την άλλη ως απειλή. Έχουμε συνηθίσει σε περιστασιακές αναζωπυρώσεις σε αυτή τη σχέση, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο περιβάλλον είναι πολύ αβέβαιο, χαοτικό και σχεδόν ευνοεί μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Προς το παρόν, ούτε η Αθήνα ούτε η Άγκυρα φαίνονται έτοιμοι να κάνουν πίσω. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επιλύσει τις εντάσεις με διπλωματικό τρόπο, αλλά προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ εάν η διπλωματία αποτύχει και απειληθούν τα τουρκικά συμφέροντα.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο