#mazimprosta

Τουρκία: Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 83,45% – Ανεξάρτητα ιδρύματα κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο ποσοστό

Τουρκία: Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 83,45% – Ανεξάρτητα ιδρύματα κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο ποσοστόΤην ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «συμβούλευσε» την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό 24 ετών στο 83,45% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τις προβλέψεις αναλυτών και τα στοιχεία ανεξάρτητων Αρχών.

Σύμφωνα με την ENAG Inflation Research Group, ενός ανεξάρτητου ιδρύματος που δημιουργήθηκε το 2020 για την παρακολούθηση του πληθωρισμού της χώρας, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη χώρα άγγιξε το 186,27% τον Σεπτέμβριο, πολύ υψηλότερος από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Μετά τα δημοσιοποίηση των στοιχείων η τουρκική λίρα έπεσε στις 18,5620 έναντι του δολαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «συμβούλευσε» την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις της. Εξάλλου, έχει πει πως αναμένει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τους τελευταίους δύο μήνες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 12%, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές την ώρα που ο πληθωρισμός κάλπαζε επισήμως με 80% τον Αύγουστο.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο