#mazimprosta

Στη περιδίνηση της υπόθεσης των υποκλοπών η κυβέρνηση

Διπλό “χτύπημα” δέχθηκε τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση από τον Κυριακάτικο τύπο αφού από την μία η εφημερίδα “Documento” παρουσιάζει νέα λίστα με πρόσωπα τα οποία παρακολουθούντο με το κακόβουλο λογισμικό Pretador και από την άλλη το “Βήμα της Κυριακής” εξαπολύει ολομέτωπη, σκληρή επίθεση στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και στον ίδιον τον πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το Pretador ενεργοποιήθηκε αρχικά στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ ενώ δίνει και στοιχεία για την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Η όλη ατμόσφαιρα έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο για την ώρα εμφανίζεται να σιωπά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται ωστόσο να τοποθετηθεί δημόσια αύριο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Νωρίτερα θα κατατεθεί στην Βουλή και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική επικράτεια.

Η εφημερίδα το ΒΗΜΑ αφιερώνει οκτώ σελίδες στο θέμα των υποκλοπών. Δείχνοντας μάλιστα ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται επιπλέον σε παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ υποστηρίζει ότι η πληροφορία αυτή προκάλεσε αίσθηση και στο εξωτερικό.

Το στίγμα της δίνει ωστόσο μέσα από το κεντρικό άρθρο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα δύο εκδιωχθέντα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη (Δημητριάδης, Κοντολέων), έδρασαν ως άλλοι καθοδηγητές και υποβολείς του οχήματος των απεχθών παρακολουθήσεων που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, προσβάλλουν κατάφωρα το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών και υποσκάπτουν τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος». Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι «είναι υπόλογοι και επιβάλλεται να παρουσιαστούν ενώπιον των Επιτροπών της Βουλής και των δικαστικών αρχών… και στην περίπτωσή τους δεν χωρεί ούτε επίκληση του απορρήτου, ούτε οτιδήποτε άλλο». Κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι αν και διακηρύσσει ότι θέλει να διερευνηθούν τα πάντα, οι πράξεις της δείχνουν άλλα και καταλήγει: «Όλα τα προβληματικά στοιχεία της πολιτικής μας ζωής, από τον νεποτισμό μέχρι το πλήθος των θεσμικών κενών, φανερώνονται με δραματικό τρόπο. Ας δράσουν λοιπόν οι κήρυκες της μεταρρύθμισης. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου η εφημερίδα αναφέρει ότι το σύστημα «στήθηκε» και άρχισε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2019. Γίνεται ακόμα λόγος σε άγνωστες συναντήσεις του πρώην επικεφαλής της Ε.Υ.Π., Παναγιώτη Κοντολέοντα με τον Γιάννη Λαβράνο, επιχειρηματία και στενό φίλο του πρώην Γεν. Γραμ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και άλλα ραντεβού με πρωταγωνιστές τον Φ. Μπίζιο και τον ισραηλινό επιχειρηματία, «εκπρόσωπο» του κακόβουλου λογισμικού Pretador, Σαχάκ Αβνί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το 2020 ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είχε συναντήσεις με τον Γιάννη Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό, πίσω από το Πεντάγωνο και το ίδιο γραφείο επισκέπτονταν και υπουργοί.

Το δημοσίευμα του “Βήματος” αναφέρει ότι ο Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και εν γνώσει του Γρηγόρη Δημητριάδη, είχαν ενεργοποιήσει το Predator στα γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή με στόχο καταρχήν αλλοδαπό υπήκοο, και στη συνέχεια και άλλων προσώπων (υπουργών, επιχειρηματιών κ.α.).

Παράλληλα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, οι ίδιοι άνθρωποι εγκατέστησαν στα νότια προάστια τα γραφεία της εταιρίας Intellexa, με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο να αναλαμβάνει βασικός μέτοχος.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω διαρροής, διέψευσε κατηγορηματικά την αναφορά «σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».

Την ίδια στιγμή στην νέα λίστα που παρουσίασε η εφημερίδα “Documento”, βρίσκονται ονόματα υπουργών, στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και δημοσιογράφοι.

Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , ο Ακής Σκέρτζος όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου που παρουσιάζει η εφημερίδα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη τα ακόλουθα πρόσωπα με τις εξής ιδιότητες (σύμφωνα με την εφημερίδα).

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο