#mazimprosta

Ο πλουτισμός των γερμανικών εταιριών

Πίσω από τις δηλώσεις για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας κρύβεται η φιλοδοξία να πλουτίσουν οι γερμανικές εταιρίες από τον εξοπλισμό της Ευρώπης

□ Είναι παράξενος πόλεμος αυτός στην Ουκρανία. Αντίθετα με προηγούμενους, αυτός είναι πιο δηλωτικός για όσους βρίσκονται στην πίσω αυλή των εχθροπραξιών παρά για τους άμεσα εμπλεκομένους.

Η «ηγέτιδα» της Ευρώπης Γερμανία, για παράδειγμα, ξεκίνησε απρόθυμα και κάπως βαριεστημένα. Από τις αρχικές προσπάθειες να κάνει την ειρηνοποιό μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, μετατράπηκε στη συνέχεια σε αποστασιοποιημένο υποστηρικτή, πρώτα με λεφτά και έπειτα με όπλα προς το Κίεβο, μέχρι που τώρα έφτασε να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στον πόλεμο.

Ο πολεμοχαρής ενθουσιασμός του Βερολίνου ξενίζει. «Όχι άλλος πόλεμος» ήταν για δεκαετίες το βασικό αξίωμα σε ολόκληρη τη γερμανική κοινωνία ύστερα από όσα έκανε σε βάρος της ανθρωπότητας ο γερμανικός στρατός στον Β’ Παγκόσμιο. Και μόνο η νοητή σύνδεση της άλλοτε ναζιστικής Γερμανίας με πληθώρα όπλων και ισχυρό ετοιμοπόλεμο στρατό προκαλεί παγκόσμιο μούδιασμα και τρόμο.

Η άτυπη «συμφωνία συμβίωσης» της υπόλοιπης Ευρώπης με τη Γερμανία, που προκάλεσε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ήταν ότι η χώρα θα ακολουθεί μια πασιφιστική στρατηγική για το καλό όλων μας.

Μόνο που το φιλειρηνικό όσο και ενοχικό αξίωμα των Γερμανών μπαίνει ξαφνικά στην άκρη. Η αντίθεση της Γερμανίας στις συγκρούσεις πάει εύκολα περίπατο, όταν στη μέση μπαίνουν τα λεφτά. Στην προκειμένη, τα συμφέροντα της γερμανικής βιομηχανίας όπλων.

«Έχουμε 5-8 χρόνια για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. «Μέσα σ’ αυτή την περίοδο πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε σε υψηλό επίπεδο τις αμυντικές δαπάνες. Πιστεύουμε πως η Ρωσία θα είναι ικανή να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον κρατών του ΝΑΤΟ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα» τόνισε.

Για το Βερολίνο την αυλαία του πολέμου σήκωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ένας πόλεμος με τη Ρωσία μπορεί να συμβεί μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία. Τώρα τη σκυτάλη πήρε ο στρατηγός Μπρόιερ. Πριν από λίγες εβδομάδες είπε στη «Welt» ότι ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο και προέτρεψε να αυξηθεί η ισχύς της αποτροπής το συντομότερο.

Ο Μπρόιερ εκτιμά ότι η Ρωσία έχει και τις στρατιωτικές δυνατότητες και την πρόθεση να επεκτείνει την επιθετικότητά της πέρα από την Ουκρανία. Όσον αφορά τη στήριξη της Γερμανίας προς το Κίεβο, ο στρατηγός δήλωσε: «Πραγματικά δεν μπορώ να δω ότι υπάρχει πουθενά συνειδητός περιορισμός της βοήθειας. Ο μόνος περιοριστικός παράγοντας είναι η βιομηχανική ικανότητα της Γερμανίας, η οποία πρέπει να βελτιωθεί». Πρόσθεσε ότι πρέπει να μεγαλώσει και το μόνιμο μέγεθος της Bundeswehr, του γερμανικού στρατού, από περίπου 180.000 άτομα σε περισσότερα από 200.000.

Στις νέες κατευθυντήριες γραμμές αμυντικής πολιτικής της Γερμανίας που παρουσίασαν τον Νοέμβριο, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο υπουργός Άμυνας τόνιζαν: «Πρέπει να είμαστε η ραχοκοκαλιά της αποτροπής και της συλλογικής άμυνας στην Ευρώπη. Όλοι περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη».

Στην πραγματικότητα, ένας τεράστιος γερμανικός στρατός με τον μανδύα της κυρίαρχης πολεμικής μηχανής της Ευρώπης αποτελεί τον εφιάλτη, όχι την ευχή των ευρωπαϊκών λαών. Αλλά η ειρηνιστική τάση του Βερολίνου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τελειώνει εδώ. Τώρα η Γερμανία μεταμορφώνεται ανοιχτά σε υποστηρικτή των μεγάλων στρατιωτικών εξοπλισμών. Και, φυσικά, οι γερμανικές αμυντικές εταιρίες φιλοδοξούν να γίνουν το οπλοστάσιο της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε ο στρατηγός Μπρόιερ, «οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε φάση αναδιάταξης. Αυτό θα προκαλέσει λίγη μουρμούρα ξανά, αλλά με την καλή έννοια».

Πράγματι, μπροστά στην προοπτική των κερδών για τις πολεμικές της βιομηχανίες η Γερμανία δεν υπολογίζει ούτε μουρμούρα ούτε αναστάτωση ούτε τις μαύρες μνήμες από τις θηριωδίες του παρελθόντος της.

Τον Φεβρουάριο ο καγκελάριος Σολτς εγκαινίασε στη Σαξονία το νέο εργοστάσιο πυρομαχικών της Rheinmetall, του γερμανικού κολοσσού όπλων. Και ανακοίνωσε: «Πρέπει να περάσουμε από την κατασκευή στη μαζική παραγωγή όπλων», καλώντας τα ευρωπαϊκά έθνη να συγκεντρώσουν παραγγελίες και χρηματοδότηση για να παρέχουν στην αμυντική βιομηχανία εγγυήσεις αγοράς για τις επόμενες δεκαετίες.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την παραγωγή παγκοσμίως» τόνισε ο Σολτς, απευθυνόμενος στο αφεντικό της εταιρίας Άρμιν Παπεργκέρ. «Με αυτήν την επένδυση βάζετε τα θεμέλια για τον ανεξάρτητο και πάνω απ’ όλα μόνιμο εφοδιασμό της Bundeswehr και των εταίρων μας στην Ευρώπη με πυρομαχικά πυροβολικού» ανέφερε.

Ο Μπρόιερ έγινε ο νέος αρχηγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων μόλις τον Μάρτιο 2023. Αντικατέστησε τον προηγούμενο, στρατηγό Έμπερχαρντ Ζορν, ο οποίος είχε δεχτεί πυρά, αφού έδωσε μια συνέντευξη στο γερμανικό «Focus», υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν θα ήταν σε θέση να απωθήσει τη Ρωσία. Έτσι ο Ζορν στάλθηκε σε πρόωρη σύνταξη και επιλέχθηκε ο πιο δυναμικός Μπρόιερ. Σήμερα είναι ο στρατιωτικός σύμβουλος του Σολτς και αυτός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Η Ευρώπη δεν έχει κανένα πρόβλημα με εισβολές και κατοχές χωρών. Διαφορετικά, κάπως θα είχε αντιδράσει και για την Κύπρο, μισόν αιώνα τώρα. Αλλά, φαίνεται, είναι τόσα τα πιθανά κέρδη για τη γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία που μέχρι κι ένας πιθανός πόλεμος φτάνει πια να μας υπαγορεύεται απέξω. □

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο