Βρε τι κάνει μια θέση στο ψηφοδέλτιο…
Ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε σε πάνελ στο συνέδριο της Ολυμπίας, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο. Μάλιστα ο Αβραμόπουλος που διακαώς θέλει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, τώρα που επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, στη συζήτηση του Olympia forum θυμήθηκε ότι «είναι η ώρα να προταθεί το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον από το κομματικό»!
Μίλησε ακόμη για την ενεργειακή κρίση, τη διάσταση απόψεων στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ερωτηθείς o πρώην υπουργός για την προοπτική επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, εν μέσω της συνόδου κορυφής της ΕΕ, είπε ότι «δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες» από τη συνάντηση και στάθηκε στο θέμα της διάστασης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, η οποία ξεκίνησε με την οικονομική κρίση και συνεχίστηκε με την ενεργειακή και με τα ζητήματα άμυνας. «Αυτό είναι κακό σημάδι για την Ευρώπη και επηρεάζει κα τις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή».
Προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της να ανοίξουν δρόμο στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, που αποτελούν «το πιο επικίνδυνο μείγμα και τέτοια φαινόμενα έχουμε σε όλη την Ευρώπη με τάσεις ενίσχυσης των ακραίων κομμάτων».
Ερμηνεύοντας τη στάση της Γερμανίας στο ενεργειακό, είπε ότι εξαρτάται 70-80% από το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο στηρίζει τη βιομηχανία της, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τη βάση της εξαγωγικής της πολιτικής. Αν κλονιστεί αυτή η συνέχεια «θα δημιουργηθεί οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα».
Για την Ελλάδα είπε ότι εξαρτάται μόνον κατά 30% από το φυσικό αέριο, αλλά και οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνουν όσο αυξάνει η ζήτησή του παγκοσμίως, επηρεάζοντας και τα άλλα αγαθά. Και αυτό προσπαθεί να ελέγξει η κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για το προσφυγικό είπε ότι αυτή τη στιγμή επανέρχεται παγκοσμίως. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, η Ελλάδα έχει τη στήριξη της ΕΕ, αλλά πρέπει να προσέξουμε το νέο σύμφωνο που ετοιμάζεται, να μην επαναφέρει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα».
Υπέρμαχος του διαλόγου με την Τουρκία ο Αβραμόπουλος
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι στη στρατηγική της Τουρκίας να αναλάβει επιχειρησιακού τύπου πρωτοβουλία κατά της Ελλάδος. Η ρητορική θα ανεβαίνει, αλλά κίνηση δεν θα γίνει, εκτός αν δοθεί μια ευκαιρία μέσα από κάτι απρόβλεπτο. Η Ελλάδα, τόνισε, κρατάει την ψυχραιμία της, είναι αποφασισμένη και έχει πλήρως εξοπλιστεί. «Αλλά το ότι έχουμε μπει οι δύο χώρες σε τροχιά πολεμική, είναι επιζήμιο για όλους».
Ο ίδιος είναι πάντα «υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης πάνω στην αρχή του αμοιβαίου σεβασμού» και, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, που είναι οι θαλάσσιες ζώνες, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα».
Σημείωσε επίσης, ότι δεν έχουμε πρόβλημα να συναντιόμαστε και να συνομιλούμε με τους γείτονές μας, αλλά διαπραγμάτευση αν γίνει, θα γίνει με την ενεργοποίηση των επίσημων θεσμικών διαύλων – και μακάρι, γιατί εγώ είμαι πάντα υπέρμαχος του διαλόγου. Επεσήμανε ωστόσο, ότι τελευταία είμαστε μπροστά σε μεγάλης κλίμακας πρόκληση που εκδηλώνεται κατ’ αρχήν ρητορικά, αλλά με ευθεία αμφισβήτηση της Ελλάδας.
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, θα κάνει παραχωρήσεις στους εθνικιστές εταίρους του, θέλοντας να εξασφαλίσει την εκλογική του νίκη, την οποία, όπως είπε, πιστεύω ότι θα διασφαλίσει, αλλά οι εθνικιστές τον παρασέρνουν – αυτόν και την Τουρκία – σε λάθος δρόμο. Γιατί αν συμβεί «το απρόβλεπτο» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, τότε η Τουρκία θα απομονωθεί, θα απομακρυνθεί από την Ευρώπη, θα δεχθεί παγκόσμια κατακραυγή και θα αποδυναμωθεί και ο ευρύτερος ρόλος που επιδιώξει να παίξει, όπως είδαμε στις πρόσφατες συναντήσεις του στη Σαμαρκάνδη και στην Αστάνα.
#np2022 #pdm2882