● Στην πλούσια βιβλιογραφία για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974 εδώ και λίγες ημέρες προστέθηκε το βιβλίο του βετεράνου του πολέμου της Κύπρου, το 1974, Νικολάου Αργυροπούλου*, με τίτλο «Οι ένοχοι», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του περιοδικού «Ενδοχώρα».
● Στο ογκώδες αυτό έργο των 492 σελίδων, μέσα από ένα πλήθος εγγράφων, συνεντεύξεων, δημοσιευμάτων, φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων, αποτυπώνεται η βούληση του συγγραφέα να τιμήσει τους συμπολεμιστές του και να καταδείξει όλες τις πτυχές της προδοσίας, κατονομάζοντας και καταδεικνύοντας τους ενόχους. Με θάρρος και παρρησία ο συγγραφέας δίνει απαντήσεις σε αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα, όπως:
●Πώς μερικοί αρχηγοί Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίσθηκαν έτσι και μερικοί άλλοι αλλιώς;
● Πώς στοιχεία που το 1974 είχαν, ας πούμε, κάποια σκοπιμότητα να χαρακτηρισθούν «απόρρητα» εξακολουθούν και σήμερα, 48 χρόνια μετά, να παραμένουν «απόρρητα»; Ισως για να εκθέτουν αυτούς που τα χαρακτηρίζουν «απόρρητα».
● Γιατί ο ήρωας τότε πλωτάρχης Χανδρινός αντιμετωπίσθηκε περίπου ως προδότης από… επίορκους αντιστασιακούς του γλυκού νερού;
● Γιατί ο Μακάριος δεν επέστρεψε στην Κύπρο, αμέσως όταν παραιτήθηκε ο Νίκος Σαμψών, ενώ η ομαλότητα είχε αποκατασταθεί;
● Γιατί και πώς δεδηλωμένα πρωτοπαλίκαρα του Ιωαννίδη έγιναν, εν μια νυκτί, πρωτοπαλίκαρα της δημοκρατίας;
● Το βιβλίο προλογίζει ο υποστράτηγος ε.α. και αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Χρήστος Μπολώσης, ενώ ο συγγραφέας το αφιερώνει «στους αδικαίωτους συμπολεμιστές μου, τους πεσόντες στο πεδίον της μάχης και τους αγνοημένους αιχμαλώτους».
#np2022 #pdm2882