#mazimprosta

Ξένοι στη «γαλάζια πολυκατοικία»!

Τρεις πόλοι εξουσίας στη Ν.Δ. – Καραμανλής και Σαμαράς μπορεί να μην έχουν αμφισβητήσει τον Μητσοτάκη, ωστόσο οι παρεμβάσεις τους επηρεάζουν τις εσωκομματικές εξελίξεις

Η Ν.Δ. από το 2019 έχει μια ιδιαιτερότητα που ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει παρατηρηθεί σε κυβερνητικό κόμμα. Εχει στις τάξεις της τρεις πρωθυπουργούς, δύο πρώην, τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που είναι και βουλευτές, και φυσικά τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη!

Αυτό σημαίνει ότι όσο κι αν οι πρώην δεν έχουν αμφισβητήσει τον σημερινό πρωθυπουργό, υπάρχουν de facto τρεις πόλοι εξουσίας, οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ οι παρεμβάσεις και η στάση τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αποτελούν πάντα είδηση και επηρεάζουν τις εσωκομματικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι παρεμβάσεις τους απέχουν πολύ από την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία σειρά από θέματα, κυρίως όμως στα εθνικά θέματα.

Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς είναι σαν τρεις ξένοι στο ίδιο κόμμα, όπως φάνηκε από τις δημόσιες παρεμβάσεις των δύο πρώην το τελευταίο διάστημα, που φροντίζουν να δείχνουν την αποστασιοποίησή τους με κάθε τρόπο.

Ηχηρή απουσία

Πιο πρόσφατο γεγονός η ηχηρή απουσία τους με ισχυρό συμβολισμό από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. την περασμένη Τρίτη, ημέρα των γενεθλίων του κόμματος. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που μόλις το προηγούμενο βράδυ είχαν παρακολουθήσει δίπλα δίπλα μετά των συζύγων τους τη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στο Ηρώδειο, με την απουσία τους από την εορταστική συνεδρίαση -στην οποία θα ήταν αναγκασμένοι, έστω για λόγους τάξης, να χειροκροτήσουν τον πρωθυπουργό, έστειλαν σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στον κ. Μητσοτάκη τόσο για τους χειρισμούς του στα εθνικά μας θέματα, με τους οποίους διαφωνούν, όπως έχουν καταδείξει με ομιλίες και άλλες παρεμβάσεις τους στο κοντινό παρελθόν, όσο και για τις κομματικές επιλογές του.

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς παρέα στη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στο Ηρώδειο

Θυμίζουμε ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί πριν από τέσσερις εβδομάδες και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είχαν δειπνήσει μαζί, φροντίζοντας η συνάντησή τους να γίνει γνωστή στα ΜΜΕ, για να είναι ξεκάθαρο και το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν, ειδικά σε μία βραδιά που ανήκε στον πρωθυπουργό λόγω της παρουσίας του στη ΔΕΘ… Επίσης και οι δύο διαφωνούν με τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν τα έχει φέρει στη Βουλή για ψήφιση.

Ο κ. Σαμαράς, παρότι είχε κάνει σημαία του την κατάργηση της Συμφωνίας, δεν έχει αντιδράσει στη στροφή του κ. Μητσοτάκης μόλις έγινε πρωθυπουργός. Για τον Κώστα Καραμανλή ήταν η τέταρτη κατά σειρά αποστασιοποίησή του από τον πρωθυπουργό τους τελευταίους μήνες. Το βράδυ της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν ο μόνος που δεν χειροκρότησε τον πρωθυπουργό και το τηλεοπτικό πλάνο ήταν ιδιαίτερα επίμονο και διαφωτιστικό…

Ηχηρή ήταν η διαφοροποίησή του και στο θέμα του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών. Με ομιλία του στα Ανώγεια στις 29 Αυγούστου έθεσε την κυβέρνηση αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον των ευθυνών τους με τρόπο άμεσο και ιδιαίτερα αιχμηρό, λέγοντας ότι η επίκληση του απορρήτου (σ.σ.: το οποίο, ως γνωστόν, έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης -και με την απειλή της φυλάκισης- για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια) σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.

Η σημαντικότερη διαφωνία

Η σημαντικότερη διαφωνία όμως του πρώην πρωθυπουργού αφορά τα εθνικά θέματα. Στην ομιλία του στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών» την 1η Ιουνίου 2022 έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τα βρει με την Τουρκία, άποψη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη, το αντίθετο», είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός και είχε τονίσει: «Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν τη βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων», ενώ στρέφοντας το βλέμμα στο Μαξίμου είχε προειδοποιήσει για τις μοιραίες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα που προκαλεί η ψευδαίσθηση ότι «αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό: «Η άποψη ότι για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε τη διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη. Εσφαλμένη, διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων».

Η δυσαρέσκεια του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στον πρωθυπουργό, αν και πηγάζει από το γεγονός ότι δεν τον είχε προτείνει για αντιπρόεδρο ή επίτροπο της Κομισιόν, όπως έχει γραφεί κατ’ επανάληψη στον Τύπο χωρίς να υπάρχει διάψευση, έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, αφήνοντας αιχμές ότι ακολουθεί τακτική κατευνασμού Μεταξύ άλλων τον περασμένο Μάιο στο συνέδριο της Ν.Δ είχε πει: «Υπάρχει στην Ελλάδα το λόμπι του κατευνασμού που διείσδυσε σε όλα τα κόμματα. Οπαδοί της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων που ζητούσαν να μην πάμε με τη Γαλλία αλλά με τη Γερμανία που δεν μας στηρίζει. Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες, με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και ο Ερντογάν κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις, όπως ζητούσε η Μέρκελ. Ο Ερντογάν κλιμάκωνε τις προκλήσεις του και σήμερα σαρώνει με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και κανείς δεν επιβάλλει κυρώσεις γιατί δεν επιβάλλονται όταν βρίσκεται σε διάλογο μαζί του».

Επίσης είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη μετατρέψει «τη Ν.Δ. σε Ποτάμι». «Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει. Και στα δεξιά δεν χωράει η Ακροδεξιά», είχε πει, θέλοντας να εμφανίζεται ως «θεματοφύλακας» της δεξιάς φυσιογνωμίας του κόμματος.

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο