#mazimprosta

Μπίζνες Πάτση υπό το βλέμμα της Ντόρας στην… αυλή του Ερντογάν!

Η Μπακογιάννη, η οποία τώρα κάνει ότι δεν τον ξέρει, ήταν η μόνη πολιτικός από την Ελλάδα που πήγε στην Πόλη το 2015, για το άνοιγμα εταιρίας του βουλευτή μαζί με Τούρκο δικηγόρο

Στις 2 Μαρτίου 2015, πέντε εβδομάδες μετά την επανεκλογή της στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε στην Τουρκία. Τότε δεν ήταν ούτε υπουργός Εξωτερικών, όπως παλαιότερα, ούτε καν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αφού η Ν.Δ. είχε χάσει τις εκλογές.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, όμως, μαζί με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο ταξίδεψαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Για ποιον λόγο; Για να δώσει η βουλευτής το «παρών», χαμογελαστή, δίπλα στον Ανδρέα Πάτση! Και να «ευλογήσει» την καινούργια του μπίζνα.

Ο κήπος του Σαμπαντζί, του σπουδαιότερου ιδιωτικού μουσείου της Κωνσταντινούπολης, είχε στολιστεί για χάρη του Ελληνα δικηγόρου. Το χαρμόσυνο κλίμα υπήρχε για την ίδρυση της ελληνοτουρκικής δικηγορικής φίρμας που θα ανήκε στον Ανδρέα Πάτση και τον Τούρκο δικηγόρο Οκάν Χεμσινλίογλου.

Το ελληνοτουρκικό γραφείο ονομάστηκε «Bosphorus Legal and Business Advisory, International Law Firm». Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο τότε πρέσβης στην Αγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, όπως και ο επικεφαλής του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της τουρκικής Ενωσης Κεφαλαιαγορών Ιλχαμί Κοτς, στελέχη τουρκικών τραπεζών αλλά και της Εθνικής Τράπεζας.

Από τα ονόματα που συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση φαίνεται ότι ο Πάτσης και ο Τούρκος δικηγόρος μόνο αδιάφοροι δεν ήταν. Εστω κι αν ο Ελληνας νομικός δεν θεωρούνταν ότι είχε κάποιο ιδιαίτερο εκτόπισμα στον χώρο του. Πολύ περισσότερο όταν σήμερα ισχυρίζεται πως αγνοούσε πλήρως, ότι δεν είχε ξανακούσει για νόμους δεκαετιών που τον αφορούσαν προσωπικά, με συνέπεια να «ξηλωθεί» από το κόμμα του.

Αλλο πολιτικό πρόσωπο από την Ελλάδα δεν παρέστη στην εκδήλωση. Το ερώτημα προκύπτει εύλογα: Γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν εκεί, καθήμενη δίπλα στον Πάτση, για μια απλή επιχειρηματική πρωτοβουλία δύο δικηγόρων;

Ποιος, άλλωστε, ήταν ο Πάτσης τότε για να πηγαίνει κοτζάμ Μπακογιάννη μέχρι την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να σταθεί παραστάτης στην προσωπική μπίζνα του; Ενας απλός δικηγόρος ήταν, που διακαώς ψαχνόταν να κάνει την τύχη του και που μπήκε στο ποδόσφαιρο για να γίνει γνωστός. Κι έφυγε κυνηγημένος, επειδή σε λίγους μήνες διέλυσε την ιστορική Νίκη Βόλου χρεοκοπώντας την, με παίκτες να τον καταγγέλλουν για πρακτικές υποκόσμου και απειλές κατά της ζωής τους. Πολύ γνωστά πράγματα πριν από το 2015 σε όλο το πανελλήνιο…

Με την παρουσία της και τις ενθουσιώδεις δηλώσεις της στην εκδήλωση, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η Ντόρα αποδεδειγμένα προμόταρε -και ήταν η μόνη πολιτικός που το έκανε- την επιχειρηματική κίνηση του Πάτση το 2015. Ηταν δίπλα στον δικηγόρο σε ένα προσωπικό επιχειρηματικό άνοιγμα στην Τουρκία, που δεν είχε καμιά σημασία για τα εθνικά κι επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας. Και πώς θα ήταν δυνατόν η Ελλάδα να στηρίζεται στις επενδυτικές συμβουλές του Πάτση για το εμπορικό ισοζύγιό της με την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα;

Δεν υπήρχε, λοιπόν, κανένας τυπικός λόγος που υποχρέωνε την Ντόρα Μπακογιάννη, ως βουλευτή της Ν.Δ., να είναι εκεί. Οπως δεν ήταν και κανένας άλλος πολιτικός ελληνικού κόμματος, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, αλλά και τις φωτογραφίες του Τύπου.

Στη Νέα Δημοκρατία όλοι ισχυρίζονται ότι τώρα τον έμαθαν τον Πάτση. Οτι δεν τον ήξεραν καλά μέχρι πριν από μία εβδομάδα. Οτι τους κορόιδεψε. Υπονοώντας ότι πάλι είναι θύμα ο -κατά τα άλλα πολυμήχανος ηγέτης- Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοι, όμως, ήξεραν πολύ πριν από το 2015 ότι ήταν «κοράκι» για τα δάνεια ο Πάτσης. Ολοι γνώριζαν πολύ πριν γίνει βουλευτής για τις καταγγελίες παικτών στη Νίκη Βόλου και τις απειλές κατά της ζωής τους με μαφιόζικες μεθόδους. Μέχρι και δηλώσεις γίνονταν ότι ο Αρειος Πάγος ερευνά τον Πάτση για τις εισπρακτικές του.

Μάλλον δεν ήταν μια παρορμητική κίνηση όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, το 2019, να χαρίσει τη σίγουρη μονοεδρική των Γρεβενών σε έναν μη πολιτικό, σε έναν ουρανοκατέβατο στη Ν.Δ., σε έναν τύπο που είχε ήδη προκαλέσει την κοινή γνώμη με τη δράση του επί μια δεκαετία.

Ηταν ολοφάνερο πολύ πριν από το 2019 ότι ο Πάτσης αναζητούσε πρόσβαση στην πολιτική για να τη χρησιμοποιήσει ως όχημα. Προκειμένου να αποκτήσει διαύλους με το δημόσιο χρήμα για νέες μπίζνες, πέρα από ενοχλητικούς ελέγχους. Απαξιώνοντας τα «πόθεν έσχες», τις νομικές δεσμεύσεις του Κοινοβουλίου, την ηθική. Οσοι τον στήριξαν τόσα χρόνια δεν μπορούν να λένε ότι δεν γνώριζαν.

Ο Πάτσης δεν μπήκε στην πολιτική ξαφνικά, ούτε είχε άγνωστη δράση. Κάποιοι τον πήραν από το χέρι και τον τοποθέτησαν σε έδρανο της Βουλής…

Ντόρα: «Προσφέρει ευκαιρία στους Ελληνες και Τούρκους επενδυτές». Τουρκικό δημοσίευμα για την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη της νέας ελληνοτουρκικής εταιρίας του Πάτση με τον Οκάν Χεμσινλίογλου – Στα τρία «πόθεν έσχες» του Έλληνα βουλευτή δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά για τη συγκεκριμένη εταιρία

Αν ένα γεγονός έχει εθνική σημασία, τότε παρευρίσκεται στέλεχος της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή ένας υπουργός με θεσμικό ρόλο, όχι μόνο ένας πρώην υπουργός της αντιπολίτευσης. Το ότι δύο δικηγόροι άνοιξαν μια εταιρία δεν ήταν δα και μείζον θέμα. Ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητά τους ήταν, που αφορούσε τους ίδιους. Γι’ αυτό ουδείς ασχολήθηκε τότε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία… Μόνο η Ντόρα έδειξε τόσο ζεστό ενδιαφέρον απ’ όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Οι δηλώσεις της Μπακογιάννη, πάντως, στην παρουσίαση της καινούργιας εταιρίας του Πάτση υπάρχουν μέχρι σήμερα στα ελάχιστα τουρκικά ΜΜΕ που ασχολήθηκαν. Υστερα από επτά ολόκληρα χρόνια από τότε ακούγονται το ίδιο ενθουσιώδεις.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στις δηλώσεις της η Μπακογιάννη είχε πει ότι ο στόχος του πρότζεκτ είναι να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό κύκλο μεταξύ Τούρκων κι Ελλήνων μπίζνεσμεν: «Η Τουρκία είναι ο Νο 1 στόχος των ελληνικών εξαγωγών. Η εταιρία “Bosphorus” προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Τούρκους κι Ελληνες επιχειρηματίες, και μια ευκαιρία για να κάνει κάποιος τη σωστή επένδυση τη σωστή στιγμή. Το μεγαλύτερο εμπορικό πεδίο στις τουρκοελληνικές σχέσεις είναι ο τουρισμός. Ο αριθμός των αεροπορικών πτήσεων έχει αυξηθεί συγκριτικά με το παρελθόν. Οι θαλάσσιες μεταφορές θα ξεκινήσουν σύντομα. Οι σχέσεις μας (σ.σ.: των δύο χωρών) έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια».

Ειδικά σήμερα μοιάζει απορίας άξιον πώς η Μπακογιάννη με τη μεγάλη εμπειρία της στην πολιτική, στα Ελληνοτουρκικά και την απόλυτη γνώση της επικαιρότητας πίστεψε στο μπίζνες πλαν τού -από τότε ήδη αμφιλεγόμενου- Πάτση, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Οτι, δηλαδή, όπως δήλωσε κιόλας, θα υπήρχε όφελος στις επενδύσεις και τις εξαγωγές λόγω των νομικών συμβουλών της ελληνοτουρκικής εταιρίας του Πάτση…

Ο Πάτσης είπε, περιχαρής και γεμάτος αισιοδοξία στην εκδήλωση, ότι η «Βόσπορος» θα ενώσει τις δύο χώρες. Είχε, μάλιστα, αυτοδιαφημιστεί ότι είναι στην πρώτη θέση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δήλωσε ότι «έχουμε (σ.σ.: προφανώς οι δύο εταιρίες μαζί) ετήσια εμπορική δραστηριότητα 8.000.000 ευρώ»!

«Λιγουρεύονταν» και τα δισ. του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κοινή εταιρία «Βόσπορος», δηλαδή η «Bosphorus Legal and Business Advisory, International Law Firm», δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά στα τρία «πόθεν έσχες» του Πάτση τα οποία έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Η «Βόσπορος» ιδρύθηκε στο τέλος του 2014. Τα εγκαίνια έγιναν τον Μάρτιο του 2015. Το site της έχει «εξαφανιστεί» το τελευταίο διάστημα. Καταφέραμε να ανασύρουμε, όμως, τον σκοπό της εταιρίας, που είναι «οι διεθνείς δραστηριότητες για πλάνα επένδυσης από την Τουρκία στην Ελλάδα, και αντίστροφα, για εμπορικές συμφωνίες, συγχωνεύσεις, προμήθειες Δημοσίου, τραπεζική, ασφαλιστική, κ.ά.».

Παρά ταύτα, οι σχέσεις Πάτση – Χεμσινλίογλου έχουν γίνει ακόμα πιο στενές. Ο Πάτσης δηλώνεται ως συνεργάτης και στη νομική εταιρία ιδιοκτησίας του Οκάν Χεμσινλίογλου, όπως και αντίστροφα ο Τούρκος στην JPA του Ελληνα δικηγόρου.

Ο Πάτσης είναι συνεργάτης και στη δικηγορική εταιρία ιδιοκτησίας Χεμσινλίογλου

Στις 22 Ιουλίου 2022, μάλιστα, υπάρχει ανάρτηση από την JPA του Πάτση με τηλεδιάσκεψη που έκανε με τους Τούρκους συνεταίρους του. Ο Πάτσης, που δεν αφήνει ούτε νόμους ούτε ηθική να μπουν ως εμπόδια στις φιλοδοξίες του, βάζει στο τραπέζι της συζήτησης επενδύσεις με τεράστια πρότζεκτ σε Ανανεώσιμες Πηγές. «Το 44,3% από τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση, χωρίς να υπολογίζονται οι δημόσιες υποδομές, κ.ά.» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου για την τηλεδιάσκεψη.

Δηλαδή, ένας Ελληνας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, που ήδη χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική ισχύ του για να παίρνει δουλειές από το Δημόσιο, με την κυβέρνηση να του το επιτρέπει επί 3,5 χρόνια, σχεδίαζε τον Ιούλιο να κάνει και… (ελληνοτουρκικές μάλιστα) μπίζνες γύρω από τα ελληνικά δισ. του Ταμείου…

Σκούφαλης το 2013: «Με εκβίασες, έφερες μπράβους που απειλούσαν τη ζωή μου»

Στις 7 Νοεμβρίου 2013, ο ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου Μανώλης Σκούφαλης είχε σοκάρει το πανελλήνιο όταν δημοσιεύθηκε επιστολή του προς τον ιδιοκτήτη της ομάδας Ανδρέα Πάτση.

Εγραφε μεταξύ άλλων για τον διακανονισμό οφειλών στον οποίο τον εξανάγκαζε ο δικηγόρος: «Εσείς τότε προβήκατε στην ακραία εκβίασή μου, λέγοντάς μου κατά λέξει “αν δεν λύσεις συναινετικά το συμβόλαιο, δεν φεύγεις από εδώ!”, και εκείνη ακριβώς τη στιγμή ανοίγετε την πόρτα του γραφείου σας και βάζετε μέσα δύο μπράβους, οι οποίοι παρουσία σας συνέχισαν να με εκβιάζουν ότι, αν δεν λύσω συναινετικά το συμβόλαιό μου με την ομάδα, δεν θα φύγω ζωντανός από το γραφείο, ενώ ταυτόχρονα μου έκλεισαν με τα σώματά τους την πόρτα εξόδου και με εκβίαζαν ότι, αν δεν υπογράψω τώρα τη συναινετική λύση του συμβολαίου, θα βλάψουν όχι μόνο εμένα, αλλά και την οικογένειά μου».

Το θέμα είχε πάρει τεράστια έκταση τότε. Μόνο στη Ν.Δ. δεν άκουσαν τίποτα από το 2013 μέχρι το 2019. Στη Ν.Δ. δεν πληροφορήθηκαν ποτέ ούτε τις δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου, τον Ιούλιο του 2016, που είχαν προκαλέσει σάλο: «Για όσους ασχολούνται ακόμη με τον Πάτση, να τους δώσω κι εγώ μια είδηση που πραγματικά ενδιαφέρει την κοινωνία του Βόλου: Ο κ. Ανδρέας Πάτσης περιλαμβάνεται στη λίστα, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, των υπευθύνων εισπρακτικών εταιριών που ελέγχονται στην εκτεταμένη έρευνα που μόλις ξεκίνησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Ακόμα πιο πίσω, το Νοέμβριο του 2008, δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (εκ των κορυφαίων σε κυκλοφορία εφημερίδων, με δεκάδες χιλιάδες φύλλα) εκτενές ρεπορτάζ για έρευνα στις εισπρακτικές εταιρίες δικηγόρων, κάτι που ήταν παράνομο, με τον Δικηγορικό Σύλλογο να προβαίνει σε μηνύσεις. Πρώτη πρώτη φιγουράριζε η Multicollection, θυγατρική εταιρία της Τράπεζας Πειραιώς με αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Πάτση.

Ηταν από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου με τζίρο 6.600.000 ευρώ το 2007 και είχε καταγγελθεί από τον ΔΣΑ.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο