#mazimprosta

Κομπάρσος ο Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε ρόλο κομπάρσου, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να περιοριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ, αύριο και την Πέμπτη, την ώρα που τα ανοιχτά μέτωπα στα εθνικά μας θέματα επιβάλλουν μια εντελώς διαφορετική στάση από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η συγκυρία στην οποία θα εορταστούν τα 75α γενέθλια της Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον είναι κρίσιμη από γεωπολιτικής σκοπιάς και αυτό χωρίς αμφιβολία είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ωστόσο ότι βολεύεται με τα «ήρεμα νερά», τα οποία όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ήρεμα. Οχι μόνο κάτω από την επιφάνεια, σημειώνονται ακόμη και τώρα αλλεπάλληλες αναταράξεις, οι οποίες, όσο κι αν επιχειρείται τεχνηέντως να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ή να υποβαθμίζονται, δεν παύουν να είναι ανησυχητικές και να υποκρύπτουν σοβαρούς κινδύνους.

Κι αν για τα υπόλοιπα μπορεί να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες, ένα σαφές δείγμα γραφής αποτελεί ο επιεικώς απαράδεκτος τρόπος χειρισμού των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την ηγεσία των Σκοπίων. Μάλιστα, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα θέσει θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών εντείνει τις ανησυχίες ότι αυτό δεν θα είναι παρά στάχτη στα μάτια, είτε συναντηθεί με τον Χρ. Μίτσοσκι είτε όχι, και λέγεται μόνο και μόνο για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Ολο αυτό θυμίζει, άλλωστε, τον κ. Μητσοτάκη του παρελθόντος, που στα λόγια προειδοποιούσε τους Σκοπιανούς με βέτο, αλλά στην πράξη, μόλις πήρε την εξουσία, κατέληξε να τους παρακαλά να εφαρμόσουν την επαίσχυντη και εθνικά επιζήμια συμφωνία. Με στοιχειοθετημένες δεκάδες παραβιάσεις της ο μόνος εθνικά υπεύθυνος και επιβεβλημένος δρόμος θα ήταν η καταγγελία της προκειμένου να ακυρωθεί. Ολα τα άλλα συνιστούν έμμεση νομιμοποίηση του νέου κύματος προκλητικότητας από την ηγεσία του VMRO σε αντιδιαστολή με την ελληνική υποχωρητικότητα.

Αλλά ακόμη κι απέναντι στην Τουρκία ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να δείχνει αυτή την παθητικότητα και να σφυρίζει αδιάφορα, δήθεν επαναπαυμένος από τη συζήτηση που είχε με τον Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι της Αγκυρας μετά το Πάσχα. Οι ιταμές προκλήσεις της Αγκυρας δεν έχουν σταματήσει όλο το ενδιάμεσο διάστημα, είτε με τις παράνομες NAVTEX είτε με τις απειλές για τα θαλάσσια πάρκα ή με την πόντιση καλωδίων σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αποδεικνύοντας ότι το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.

Παρά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει με το στόμα κλειστό ενώπιον της λοιπής ηγεσίας του ΝΑΤΟ, η οποία δεν σταματά από τη δική της πλευρά να χαϊδεύει και να καλοπιάνει τον «σουλτάνο». Αλλά ας μην προκαλεί κι αυτό απορία. Είναι ο γνωστός κ. Μητσοτάκης…

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο