#mazimprosta

Η σημερινή κατάντια του ΕΣΥ, το ζητούμενο για τον Γεωργιάδη

Το ΕΣΥ ψυχορραγεί στην αίθουσα αναμονής του υπουργού Γεωργιάδη, αλλά ο ίδιος αρνείται την ίδια την ύπαρξη της κρίσης. Για να μπορέσει να παραδώσει την περίθαλψη σε ιδιώτες εργολάβους, η κυβέρνηση απλά πήρε τη δημόσια υποδομή που πλήρωναν επί δεκαετίες οι φορολογούμενοι και φρόντισε να την κατεδαφίσει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να διατάξει τον πολίτη να στραφεί στον ιδιώτη κλινικάρχη την ώρα της μεγάλης ανάγκης. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφήσει τη δημόσια υγεία να καταρρεύσει. Η κερδοσκοπία θα κανονίσει τα υπόλοιπα.

Οδηγηθήκαμε εδώ μεθοδευμένα και συστηματικά. Η πανδημία ήταν η μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η υποδομή δεν πρέπει να καταφέρει ν’ ανταποκριθεί. Εκανε ό,τι μπορούσε για να τη διασύρει στα μάτια των πολιτών, έστω κι αν το σύστημα άντεξε λόγω της φιλοτιμίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και κόντρα στην πολιτική ηγεσία.

Η κυβέρνηση ενήργησε διά της απραξίας της. Οι απαραίτητες ΜΕΘ δεν φτιάχτηκαν ποτέ γιατί θα ήταν «πολυτέλεια». Οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τους 37.000, αρνητικό ρεκόρ για τον δυτικό κόσμο, επειδή οι μισοί πέθαναν αβοήθητοι σε αυτοσχέδια ράντσα και στα σπίτια τους. Σήμερα η Γάζα, ύστερα από τον ανελέητο οκτάμηνο βομβαρδισμό, μετράει 35.000 νεκρούς Παλαιστινίους.

Ακόμα και στα ασθενοφόρα, η κυβέρνηση προτιμά να ανοίγει την «μπίζνα» σε ιδιώτες, νοικιάζοντας με τα λεφτά των φορολογουμένων σε σκανδαλώδεις τιμές, αντί ν’ αγοράζει καινούργια για το ΕΚΑΒ με πολύ μικρότερο μακροπρόθεσμο κόστος. Κι όταν θίγεται το θέμα της πρόσληψης γιατρών, η απάντηση είναι «δεν έρχονται στο ΕΣΥ». Αραγε γιατί; Ποιος να μετέτρεψε το ΕΣΥ σε ανθρωποδιώχτη;

Η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία είναι σήμερα απελπιστικά επικίνδυνη. Τρομοκρατημένοι κι απογοητευμένοι, οι ασθενείς περιμένουν να τους περιθάλψουν μια χούφτα εξαντλημένοι κι αποθαρρυμένοι γιατροί και νοσοκόμοι. Το προσωπικό δραπετεύει σε έναν ιδιωτικό τομέα που, επειδή τον αβαντάρει διαρκώς η κυβέρνηση, έχει να μοιράζει καλύτερους μισθούς. Διόλου τυχαία οι κενές θέσεις στο ΕΣΥ δεν καλύπτονται.

Η σημερινή κατάντια είναι το ζητούμενο για τον Γεωργιάδη. Μια υγειονομική περίθαλψη που στήνεται πάνω στις ευκαιρίες ιδιωτικής αρπαχτής. Ιδιωτικός τομέας στην Υγεία υπήρχε πάντοτε, δεν είναι καινούργιο. Αλλά η δημόσια υγεία παρέμενε πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος περίθαλψης. Η τωρινή κατρακύλα είναι δημιούργημα των κερδοσκόπων και της κυβέρνησης που φροντίζει για τα συμφέροντά τους, όχι γι’ αυτά των πολιτών και ειδικά των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Για κάθε φορολογούμενο στη χώρα είναι τρελό να είναι η απληστία των κερδοσκόπων (ιδιωτών) αυτή που υπαγορεύει την ποιότητα της περίθαλψης, της πιο βασικής ανθρώπινης ανάγκης. Για την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, όμως, όχι.

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο