#mazimprosta

ΗΠΑ: Η Χριστουγεννιάτικη χιονοθύελλα γίνεται απειλητικός «κυκλώνας-βόμβα» λόγω αρκτικού αέρα

Η χιονοθύελλα της εβδομάδας των Χριστουγέννων εντείνεται σε ισχυρό «κυκλώνα-βόμβα» καθώς ο απειλητικός για τη ζωή αρκτικός αέρας εξαπλώνεται ανατολικά, αναφέρουν αμερικάνικα ΜΜΕ

Μια επικίνδυνη χιονοθύελλα έχει αρχίσει να εντείνεται σε «κυκλώνα-βόμβα» καθώς περιβάλλει τα Μεσοδυτικά και τις Μεγάλες Λίμνες, με καταστροφικούς ανέμους να ατενίζουν επίσης την Ανατολική Ακτή και να συμβάλλουν σε έναν ταξιδιωτικό εφιάλτη για εκατομμύρια κόσμου του Σαββατοκύριακου των Χριστουγέννων.

Η χειμερινή καταιγίδα θα εισαγάγει επίσης τσουχτερό κρύο, απειλητικές για τη ζωή θερμοκρασίες που θα προκαλέσουν εκτεταμένο παγετό στα Μεσοδυτικά, Ανατολή και Νότο, καθώς η έντονη βροχόπτωση ακολουθείται από θερμοκρασίες που πέφτουν γρήγορα κάτω από το μηδέν.

Εκτός από την επικίνδυνη ψύχρα του ανέμου, αναμένεται συσσώρευση χιονιού σε μια μεγάλη περιοχή των Η.Π.Α.

Πάνω από 90 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει προειδοποίηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε 37 πολιτείες. Περίπου το 80% της χώρας πρόκειται να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που βρίσκονται τόσο νότια όσο το Τέξας.

Η χειμερινή αυτή καταιγίδα αναμένεται να προσφέρει τα πιο κρύα Χριστούγεννα στις μεσοδυτικές πολιτείες από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με τις προβλέψεις που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και η Φλόριντα, η Πολιτεία της Ηλιοφάνειας, αναμένεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) δήλωσε ότι θερμοκρασίες -45 βαθμών Κελσίου που «παγώνουν τα κόκκαλα» είναι πιθανές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Ο παγωμένος άνεμος μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, αν δεν ληφθούν προφυλάξεις, ενώ η υποθερμία και ο θάνατος είναι επίσης πιθανά από την παρατεταμένη έκθεση στο κρύο», ανέφερε η Υπηρεσία.

Η NWS έκανε λόγο για ένα χειμερινό καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά ανά γενιά», ειδικά καθώς η καταιγίδα φτάνει στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, όπου η πίεσή της αναμένεται να φτάσει το επίπεδο ενός τυφώνα κατηγορίας 3. Οι κυβερνήτες του Κεντάκι και της Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι χιονισμένες συνθήκες και το πάγωμα των δρόμων αναμένεται να προκαλέσουν χάος στις μετακινήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. «Είχαμε μια υπέροχη εβδομάδα για την Ημέρα των Ευχαριστιών με ελάχιστη αναστάτωση», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπάτιγκιγκ στο καλωδιακό κανάλι MSNBC την Τετάρτη. «Δυστυχώς, δεν πρόκειται να είναι έτσι ενόψει των Χριστουγέννων».

Η καταιγίδα έρχεται την ώρα που η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε ότι αναμένει ο όγκος των ταξιδιών στις γιορτές να είναι κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Η Southwest Airlines ακύρωσε περίπου 500 από τις 4.000 προγραμματισμένες πτήσεις της εταιρείας για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Επίσης, εκατοντάδες πτήσεις από το Ντένβερ και το Σικάγο έχουν ήδη ακυρωθεί. Σημειώνεται πως το Ντένβερ προβλέπεται να αντιμετωπίσει το κύριο βάρος του ψύχους. Το Σικάγο έχει προειδοποιηθεί να προετοιμαστεί για πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από ριπές που θα ξεπερνούν τα 80 χλμ/ώρα.

Τι είναι ο «κυκλώνας-βόμβα»

Κυκλώνας-βόμβα είναι ένας όρος που δίνεται σε μια καταιγίδα που εντείνεται γρήγορα. Η ισχύς του είναι εκρηκτική και προκαλείται από την ταχεία πτώση της πίεσης. Τέτοιες καταιγίδες φέρνουν καιρικά φαινόμενα, από χιονοθύελλες έως ισχυρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις.

Οι κυκλώνες-βόμβες είναι πιο συνηθισμένοι στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου η δροσερή ξηρά και το θερμό ρεύμα του ρεύματος του Κόλπου παρέχουν βέλτιστες συνθήκες.

Στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, οι μετεωρολόγοι της Μετεωρολογικής Σχολής του Μπέργκεν άρχισαν να αποκαλούν ανεπίσημα κάποιες καταιγίδες που αναπτύχθηκαν πάνω από τη θάλασσα «βόμβες», επειδή αναπτύχθηκαν με μεγάλη αγριότητα που σπάνια παρατηρείται στη στεριά.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι όροι «εκρηκτική κυκλογένεση» και ακόμη και «μετεωρολογικές βόμβες» χρησιμοποιούνταν από τον καθηγητή του MIT Fred Sanders (βασισμένος σε έργο από τη δεκαετία του 1950 από τον Tor Bergeron), ο οποίος έφερε τον όρο σε κοινή χρήση σε ένα άρθρο του 1980 στο Monthly.

Τη σήμερον καιρικές βόμβες μπορούν να είναι φυσικές, ή ακόμα και τεχνητές ως αποτέλεσμα χειραγώγησης καιρού και οπλοποίησης περιβάλλοντος. Φυσικά ουδείς εξ ημών μπορεί να «αποδείξει» ποια είναι ποτέ εκ των δυο. Μόνο οι χώρες που κατέχουν την κατάλληλη τεχνολογία ξέρουν, είτε τις προκαλούν, είτε τις δέχονται, και είναι αρκετές.

Όλες πλέον χωράνε και μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της «Κλιματικής Αλλαγής».

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο