#mazimprosta

Ευσεβής πόθος η εξοικονόμηση του 5% στις ώρες αιχμής

Η προτροπή του κ. Σκρέκα για εξοικονόμηση ενέργειας5% στις ώρες αιχμής, αποφεύγοντας να χρησιμοποιούμαι τις ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, μάλλον ακούγεται σαν ένας ευσεβής πόθος, αφού πρακτικά αυτό είναι ανέφικτο με όρους ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης και εξηγώ παρακάτω.

Καταρχήν η πιο ενεργοβόρα συσκευή σε ένα νοικοκυριό είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, αυτός ευθύνεται για το 25% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης του ρεύματος. Ωστόσο για μία τετραμελή οικογένεια η οποία μαζεύεται στο σπίτι μετά της 5μμ, το ζευγάρι επιστρέφει τότε από την εργασία του, τα παιδιά μετά το σχολείο, επιστρέφουν κι αυτά από τις δραστηριότητες τους,θεωρώ ότι είναι αυτονόητο, όλα τα μέλη της οικογένειας να επιζητούν ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσουν.

Με δεδομένο ότι ένα μέσο νοικοκυριό, ημερησίως καταναλώνει περίπου 13,30KWh από τις οποίες το 70% αυτών (9,31KWh) καταναλώνονται στις ώρες αιχμής (5.30μμ μέχρι 9.30μμ), εάν  αποφασίσει αυτό το νοικοκυριό στις ώρες αιχμής, να μην λειτουργήσει την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο ρούχων, το σιδέρωμα, κλπ, κοινώς τις πιο συνηθισμένες καθημερινές οικιακές δραστηριότητες, οι οποίες καταναλώνουν περίπου 9.30 KWh, τότε μόνο από την χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που ευθύνεται για το 30% της ημερήσιας κατανάλωσης (4.00Kwh) συν την λειτουργία του ψυγείου – καταψύκτη που καταναλώνει το 12% (1.60KWh) της ημερήσιας κατανάλωσης είναι αδύνατο να επιτευχθεί η πολυπόθητη εξοικονόμηση ενέργειας του 5%, δηλαδή μια εξοικονόμηση της τάξεως των 0,70KWh. Ο θερμοσίφωνας και το ψυγείο τις ώρες αιχμής καταναλώνουν αντίστοιχα 2.70KWh συν 0.33KWh = 3.03ΚWh.

Το ερώτημα που τίθενται είναι γιατί τις ώρες αιχμής να γίνει αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας και όχι καθ’ όληντην διάρκεια της ημέρας. Προφανώς η μόνιμη λογική εξήγηση είναι ότι αυτές τις ώρες, η ηλεκτρική ζήτηση βρίσκεται στο peak της και υπάρχει κίνδυνος blackout,λόγω αδυναμίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της χώρας να καλύψουν το ζητούμενο φορτίο αιχμής.

Ο κ. Σκρέκας πρόσφατα δήλωσε ότι η χώρα μας έχει επάρκεια όχι μόνο σε φυσικό αέριο, αλλά και σε άλλες πηγές καυσίμων (λιγνίτες, πετρέλαιο, ΑΠΕ κλπ) αναφορικά με την ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να αντιμετωπιστεί χωρίς πρόβλημα και το πιο εφιαλτικό σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου ή πετρελαίου από την Ρωσία.

Επίσης δήλωσε ότι όλες οι εν λειτουργία θερμικές μονάδες μας είναι σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και μάλιστα σε λίγες μέρες θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαΐδα 5, ενώ η αποθηκευτική και παροχετευτική  ικανότητα της χώρας μας σε καύσιμα βρίσκεται στα μέγιστα δυνατά επίπεδα. Άλλαξε κάτι που πρέπει να ξέρουμε κύριε Υπουργέ που μας προτείνεις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας να αποφύγουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών ;

Η Ε.Ε τελευταίως αποφάσισε στην υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής,αρχής γενομένης από την ενεργοβόρα βιομηχανία με προοπτική να επεκταθεί και στους λοιπούς τομείς. Επίσης αποφάσισε στην προαιρετική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% συνολικά κατά την διάρκεια της ημέρας. Η υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας , στην χώρα μας δεν μπορεί να ελεγχθεί με συμβατικούς μετρητές, παρα μόνο με την χρήση έξυπνων ψηφιακών μετρητών. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ιδρυθεί κάποια ενεργειακή αστυνομία ή κάποιο σώμα από ενεργειακούς ελεγκτές που θα μπαίνουν μέσα στα νοικοκυριά στις ώρες αιχμής για να διαπιστώνουν ότι οι ‘’διακόπτες’’ είναι σε θέση off.

Η μόνη συνετή και κοινωνικά αποδεκτή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας που να περιλαμβάνει τριπλάσιο ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη και επιπλέον η διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος να μην γίνεται από το ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά  από την μεσοστάθμιση όλων των τιμών που συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή (λιγνίτες, πετρέλαιο, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ).  Επίσης όσο θα συνεχίζεται η ‘’καρτελοποίηση’’ της αγοράς ενέργειας και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία της ενεργειακής ολιγαρχίας της χώρας, οι κοινωνικές εκρήξεις είναι θέμα χρόνου να συμβούν και στην χώρα μας, και μάλισταπολύ νωρίτερα από όσο κάποιοι φαντάζονται. Η επιδότηση της αισχροκέρδειας, δήθεν στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής δεν θα μπορέσει για πολύ να γίνει ανεκτή.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο