#mazimprosta

Εκλογές: Οι διπλές κάλπες τα σενάρια κατανομής των εδρών και αυτοδυναμίας

Εκλογές: Οι διπλές κάλπες τα σενάρια κατανομής των εδρών και αυτοδυναμίας

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σύνθημα εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου με την φράση του από την Καλλιθέα πως «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», τα κομματικά επιτελεία μελετούν τα σενάρια για την κατανομή εδρών καθώς και τη  δυνατότητα αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάπλες. Η  πρώτη εκλογική μονομαχία όποτε αυτή και αν γίνει, (κατι που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει)  θα πραγματοποιηθεί με απλή αναλογική  και όπως διαφαίνεται δεν θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης. Το ποιές μετεκλογικές συνεργασίες θα προκύψουν εξαρτάται από το τελικό αποτέλεσμα, και τις έδρες που θα καταφέρουν να κερδίσουν τα κόμματα, με βασικό στοιχείο αν η κυβερνώσα παράταξη εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στην δεύτερη εκλογική μάχη.    

Τα τρία σενάρια για τις πρώτες εκλογές και την κατανομή των εδρών Ως βάση για τα σενάρια λαμβάνουμε υπόψη την τελευταία έρευνα της εταιρίας Pulse όπου στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου – με αναγωγή επί των εγκύρων- καταγράφεται διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικότερα: ΝΔ: 33%, ΣΥΡΙΖΑ: 26%, ΠΑΣΟΚ: 11,5%, ΚΚΕ: 5,5%, ΕΛΥΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4% και ΜεΡΑ 25: 3% Εξετάζοντας τα ευρήματα και ως υπόθεση εργασίας, κατανέμοντας  τους αναποφαστους  η ΝΔ συγκεντρώνει βάσει της παραπάνω έρευνας  36,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5%. Με βάση αυτά διαμορφώνονται τρία σενάρια για τις πρώτες κάλπες ως προς την κατανομή των εδρών.

Σενάριο 1: Κάλπη απλής αναλογικής με πεντακομματική Βουλή. Σύμφωνα αυτό, με ένα 11,6% εκτός Βουλής, οι έδρες θα μπορούσαν να κατανεμηθούν ως εξής: ΝΔ: 124 έδρες ΣΥΡΙΖΑ: 97 ΠΑΣΟΚ: 44 ΚΚΕ: 20 Ελληνική Λύση: 15  

Σενάριο 2: Κάλπη απλής αναλογικής, εξακομματική Βουλή. Εδώ, αν η Βουλή είναι εξακομματική, τότε το ποσοστό που μένει εκτός μειώνεται στο 8,6% και έτσι οι έδρες κατανέμονται ως εξής: ΝΔ: 120 ΣΥΡΙΖΑ: 93 ΠΑΣΟΚ: 42 ΚΚΕ: 20 Ελληνική Λύση: 15 ΜέΡΑ25: 10

Σενάριο 3: Επτακομματική Βουλή. Στο ενδεχόμενο λοιπόν επτακομματικής Βουλής και με ένα ποσοστό εκτός κοινοβουλίου 5,6%. Οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ: 116 ΣΥΡΙΖΑ: 90 ΠΑΣΟΚ: 41 ΚΚΕ: 19 Ελληνική Λύση: 14 ΜέΡΑ25: 10 Έλληνες: 10 Τώρα προχωρώντας στο σενάριο για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αφού μόνο με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής  είναι δυνατή η επίτευξη αυτοδυναμίας. Στο ενδεχόμενο ενισχυμένης αναλογικής με πεντακομματική Βουλή και ένα ποσοστό εκτός κοινοβουλίου 11%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει αυτοδύναμη διακυβέρνηση με ποσοστό 37,5% και 153 έδρες. Το δεύτερο κόμμα με 29,5% συγκεντρώνει 84. Στο ενδεχόμενο εξακομματικής Βουλής με ενισχυμένη αναλογική και ένα ποσοστό κομμάτων εκτός κοινοβουλίου 7,5%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει αυτοδύναμη διακυβέρνηση με ποσοστό 39% και 154 έδρες. Το δεύτερο με 29% συγκεντρώνει 79 έδρες. Σημειώνεται ότι όσο αυξάνει ο αριθμός των κομμάτων εκτός Βουλής τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο. Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 38%. Επίσης, αυτό που θα κρίνει την εκλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι πόσα κόμματα θα μπουν στη νέα Βουλή και κυρίως πόσο θα είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός.  

ΠΛΑΙΣΙΟ Αν για παράδειγμα μείνει εκτός το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, από την μια θεωρείται καλό για το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς ρίχνει το ποσοστό αυτοδυναμίας, αλλά από την άλλη είναι πολύ πιθανό αυτό να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.  Αν η Βουλή που θα προκύψει είναι εξακομματική, τότε η αυτοδυναμία βγαίνει από το κάδρο. Επιπρόσθετα, αυτό που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μια οριακή αυτοδυναμία.

Μια κυβέρνηση με 151 βουλευτές σε κάθε κρίσιμη απόφαση που πρέπει να ληφθεί θα αγωνιά μήπως κάποιος φύγει από το μαντρί (όπως είχε πει ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ ) και κλονιστεί η διακυβέρνηση της χώρας.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο