#mazimprosta

Δραματική η κατάσταση των ελληνικών σχολείων στη Γαλλία και το υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνικά σχολεία στη Γαλλία κρούει η ελληνική κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια η κατάσταση είναι επιεικώς δραματική, λόγω της έλλειψης καθηγητών.

Όταν η θητεία τους τελειώνει δεν προχωράει η αντικατάστασή τους και αυτή η αδιαφορία έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς αναγκάζονται να προχωράνε σε συνδιδασκαλία και κυλιόμενο ωράριο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι για 500 μαθητές υπάρχουν μόλις 7 εκπαιδευτικοί, ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που απαιτούνται έτσι ώστε τα μαθήματα να γίνονται απρόσκοπτα είναι 18. Ίδια η κατάσταση και πέρυσι, με τα ελληνικά σχολεία να υπολειτουργούν με μόλις 11 εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα για αυτό το σοβαρότατο θέμα πριν από μέρες, η ελληνική κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων σε συνεργασία με πέντε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Arago, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Paul Bert, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Châtenay Malabry, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Sartrouville, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Αγίου Στεφάνου) ενημέρωσαν με επιστολή το Υπουργείο Παιδείας (που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο), το Υπουργείο Εξωτερικών, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών, καθώς και τα κόμματα της ελληνικής Βουλής.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Η συγκεκριμένη πολιτική απομακρύνει τα παιδιά από τα ελληνικά σχολεία, τα οποία ωστόσο αποτελούν τον μοναδικό χώρο σωστής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προώθησης της ελληνικής παιδείας και καλλιέργειας τής ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης.

Σε μία πόλη όπως το Παρίσι, όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών και μάλιστα των νηπίων έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της πρόσφατης εγκατάστασης ελληνικών οικογενειών, το Υπουργείο Παιδείας και το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών αρνείται να εκτιμήσει τις ανάγκες των αποδήμων. Κανείς δεν απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων που αγωνιούν για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στο Παρίσι και έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι φορείς του Ελληνισμού στο Παρίσι, η Ελληνική Κοινότητα και η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γαλλίας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εξασφαλίσουν σχολικά κτήρια με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διδασκαλίας και να πραγματοποιηθούν αυτά τα μαθήματα. Η Ελληνική Κοινότητα συμβάλλει στη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων, φροντίζει την αποστολή των βιβλίων και συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για την διεξαγωγή εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας. Οι Σύλλογοι Γονέων, από την πλευρά τους, στέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών προσπαθώντας να διευκολύνουν το δύσκολο έργο τους, όπου και όπως είναι δυνατόν. Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν, εάν δεν έχουμε την έμπρακτη στήριξη του ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Παιδείας».

Το υπουργείο Παιδείας επιμένει στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού

Μάλιστα στην ίδια επιστολή αναφέρουν ξεκάθαρα πως για την κατάσταση ευθύνεται το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και όπως συγκεκριμένα γράφουν:

«Όπως αποδεικνύεται και από την κατάσταση που επικρατεί και στις γειτονικές χώρες, Βέλγιο και Ολλανδία, με μεγάλο ελληνικό μαθητικό πληθυσμό, η κακή διαχείριση αυτή των ελληνικών σχολείων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένη πολιτική του Υπουργείου που επιμένει στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οφείλεται στην αδιαφορία του για τη διατήρηση της ελληνομάθειας στα παιδιά της πρόσφατης μετανάστευσης και όσων έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και τελικά στην άρνησή του να συνειδητοποιήσει ότι η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για την παροχή σωστής ελληνικής παιδείας στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού είναι μια τεράστια επένδυση με μεγάλα μακροπρόθεσμα οφέλη για το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση απόσπαση 8 ακόμα εκπαιδευτικών, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με αξιοπρέπεια τα ελληνικά σχολεία του Παρισιού και των περιχώρων. Ελπίζουμε και αιτούμαστε, επίσης, να σταματήσει η ψυχοφθόρα διαδικασία, που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, με τις αποσπασματικές και καθυστερημένες αποσπάσεις. Τα σχολεία ξεκινούν χωρίς να έχουν ακόμη τοποθετηθεί ούτε καν οι λιγοστοί εκπαιδευτικοί που προορίζονται για αυτά».

Βεβαίως μέχρι στιγμής το μόνο που έχουν πάρει ως απάντηση είναι το γνωστό «έχετε δίκιο» από τους αρμοδίους, που προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη ζημιά είναι η τακτική που ακολουθούν, για την Ελλάδα.

#np2022 #pdm2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο