#mazimprosta

Γαλλία: Ευρωπαική ανατροπή

Καθώς η κλεψύδρα του χρόνου μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, παρακολουθώ προσεκτικά τις εκλογικές τάσεις στη Γαλλία, όπως καταγράφονται στο καθημερινό βαρόμετρο πού κάνει η εταιρεία δημοσκοπήσεων ifop-Fiducial για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων TF1, LCI,του ραδιοσταθμού Sud radio και της εφημερίδας Le Figaro.

Αυτό πού προκύπτει είναι μία μεγάλη διαφορά, για τα γαλλικά δεδομένα, του κόμματος της Λεπέν από το κόμμα του προέδρου Μακρόν η οποία κυμαίνεται από 13 έως 14%. Αυτή η διαφορά δείχνει να παγιώνεται παρά τις όποιες αυξομοιώσεις. Αν και ο Μακρόν κατηγορείται ότι ο ίδιος και η κυβερνησή του μπήκαν αργά στον εκλογικό στίβο υποστήριξης της κυβερνητικής ευρωλίστας εντούτοις στο Ελιζέ ελπίζουν να καταφέρουν να μειώσουν την μεγάλη απόσταση πού τους χωρίζει από την λίστα του Εθνικού Συναγερμού.

Εφ’οσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις η Γαλλία θα βιώσει μία ανατροπή η οποία είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027 με εντελώς ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα. Αλλωστε δημοσκοπήσεις πού είδαν πρόσφατα το φώς της δημοσιότητας αυτό ακριβώς δείχνουν για το 2027.

Το ποσοστό πού λαμβάνει η ευρωλίστα του Εθνικού Συναγερμού με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, εκλεκτό της Λεπέν, 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά είναι σταθεροποιημένο στο 30 με 32% . Θεωρείται χαρισματικός και ικανός σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στο Παρίσι να οδηγήσει το κόμμα πού του παρέδωσε η Λεπέν στα τέλη του 2022 στη μεγαλύτερη νίκη πού έχει πετύχει ποτέ η γαλλική ακροδεξιά σε εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές του 2019 και του 2014 τα ποσοστά του κόμματος ήταν αντίστοιχα 23,34% και 24,86% κατακτώντας και τις δύο φορές την πρώτη θέση.

Για τους πολιτικούς σχολιαστές των Financial Times «εάν ό Εθνικός Συναγερμός επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, αυτό θα είναι πλήγμα για τον Μακρόν τόσο στο εσωτερικό, καθώς εκείνος επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο της ανόδου της Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας το 2027, όσο και στο εξωτερικό, όπου θα εμπόδιζε τα σχέδια του γάλλου προέδρου για ισχυρότερη Ευρωπαική Ένωση».

Μπροστά σε αυτή την δυναμική πού δημιουργεί ο Μπαρντελά ο Μακρόν απάντησε άμεσα με την πρωθυπουργοποίηση του 34χρονου Γκαμπριέλ Ατάλ, τον Ιανουάριο. Είναι προφανές ότι και οι δύο πολιτικοί ανήκουν στην ίδια γενιά. Ωστόσο η φρεσκάδα του Ατάλ φαλκιδεύεται από τα λάθη και την ναπολεόντια φθορά του Μακρόν. Τα επιχειρήματα πού χρησιμοποιεί το κυβερνητικό κόμμα κατά του Μπαρντελά περί λαικιστικής αλαζονείας και φιλορωσικού απομονωτισμού φαίνεται να πέφτουν στο κενό καθώς το καθημερινό βαρόμετρο δείχνει το κυβερνητικό κόμμα «Αναγέννηση» να κινείται μεταξύ 16 με 17%.

Παράλληλα το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει να αντιμετωπίσει την δυσαρέσκεια της κοινωνίας για την ακρίβεια πού οξύνεται με την υπερβολική αύξηση των εισητηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή διαφαίνεται μία εύθραυστη εμπιστοσύνη των Γάλλων ως προς την ασφάλεια των αγώνων.

Η γαλλική ακροδεξιά πέραν του Εθνικού Συναγερμού έχει και το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ ο οποίος κινείται πιο υπεριθνικιστικά. Η ευρωλίστα του με επικεφαλής την ανιψιά της Λεπέν καταγράφει ποσοστά μεταξύ του 6 με 7%. Επομένως το άρθροισμα της γαλλικής ακροδεξιάς φθάνει το 37 με 38 % και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δημοσκόπων μπορεί να εκλέξει 34 ευρωβουλευτές (29ό Εθνικός Συναγερμός και 5 το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ) από τους 81 που θα εκλεγούν συνολικά.

Η ρεπουμπλικανική κεντροδεξιά καθηλωμένη στο 7 με 8% αδυνατεί να διαμορφώσει πειστική πρόταση διεξόδου των σοβαρών προβλημάτων πού αντιμετωπίζουν οί Γάλλοι ψηφοφόροι. Ο επικεφαλής της ευρωλίστας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ραφαέλ Γκλουκσμάν, γιός του εκλιπόντος φιλοσόφου Αντρέ Γκλουκσμάν, χαρακτηρίζεται από αρκετούς σχολιαστές και την γαλλική αριστερά, ως αμφιλεγόμενο πρόσωπο , παρά την στήριξη πού απολαμβάνει από αρκετά συστημικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα ποσοστά πού καταγράφει αγγίζουν το 14% δίνοντας για πρώτη φορά στους σοσιαλιστές μία δυναμική στον κεντροαριστερό χώρο.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για στενές επαφές με τον αμερικανικό παράγοντα και εκφραστή της νεοφιλελεύθερης αριστεράς. Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Γεωργιανού Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, συνιδρυτής του Review Brave New World και φίλος του Νικολά Σαρκοζύ. Συνιδρυτής του κόμματος «Place Publique» και νύν ευρωβουλευτής.
Τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς και της οικολογίας παρουσιάζουν μία δημοσκοπική καθίζηση με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσό πού κινείται μεταξύ 7-8%. Το σύνολο των αριστερών κομμάτων, πέραν των σοσιαλιστών, κινείται στό 20 με 21%. Πάντως ζητούμενο είναι η συμμετοχή καθώς μέχρι στιγμής μόνο το 47,5 % δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει. Το 2019 η συμμετοχή άγγιξε το 50%.

Έτσι διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στην Γαλλία λίγες εβδομάδες πριν την ευρωκάλπη. Εν αναμονή λοιπόν της ετυμηγορίας των Γάλλων και εδώ θα είμαστε να ταξαναπούμε.

#np2024 #PDM2882

Μοιράστε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Μετάβαση στο περιεχόμενο